Dit is waarom je liever voor jezelf mag zijn

Dit is waarom je liever voor jezelf mag zijn

 

Ik heb even ergens over na lopen denken. Sommige opvattingen die veel mensen hebben zijn eigenlijk heel raar. Ik dacht eraan omdat ik tegen wat dingen aanloop in het dagelijks leven. Ik ben zo vaak boos op mezelf. Ik vroeg me af hoe dat in elkaar zit en ik ben naar de boosheid gaan kijken. Eigenlijk is het raar hoe ik denk/dacht, maar al snel kwam ik erachter dat ik niet de enige ben die zo denkt. Wellicht heb jij hier iets aan.

 

Als het om PTSS en zelfbeschadiging gaat, zit ik nog volop in recovery. Ik moet nog een hoop dingen leren maar we doen het stapje voor stapje. Ik noem deze periode het begin van mijn nieuwe leven, een leven zonder extreme zelfhaat. Ik ben voor het eerst in deze periode en voor het eerst in mijn leven op deze leeftijd. De hele wereld doet alsof je allemaal altijd maar goed moet weten hoe je de dingen moet doen. Maar hoe de fuck weet je dat, als je nog nooit eerder deze levensfase hebt doorgemaakt? Natuurlijk moet je wennen, ontdekken, gaan en zien. Natuurlijk leer je. Maar ik ben nog nooit eerder tweeëntwintig geweest dus natuurlijk weet ik niet hoe het allemaal moet.

 

Ik snap de wereld echt niet, denk eens na. Hoe zou je alles moeten weten? Je leeft en je leert, elke dag. Het leven en ouder worden is eigenlijk één grote ontdekking. Je komt achter allemaal dingen, je weet ineens veel meer en je groeit. Je groeit! Dus falen? Falen hoort erbij. Falen is leren. Waarom schrikken mensen als je faalt? Falen is normaal, dat moet. Ik doe nu dingen voor de eerste keer en ik weet niet hoe het allemaal moet. Ik doe dingen verkeerd, honderd procent. Maar is dat raar? Mag ik niet gewoon ontdekken hoe het moet? Laat me leren.

 

Deze gedachtegangen helpen me heel erg in het dagelijks leven. Ik heb duizend redenen om boos op mezelf te zijn. Ik haat mezelf zowat dus ik wil dan graag losgaan en mezelf vanalles verwijten. Maar waarom zou ik boos op mezelf worden? Omdat ik niet alles meteen in een keer goed doe? Omdat ik niet perfect weet hoe alles zou moeten? Want ja ik heb het allemaal nog nooit zo meegemaakt. Ga ik mezelf straffen? Is al de pijn dat waard? Tuurlijk niet.

 

Het is allemaal zo zonde. Geef jezelf wat ruimte en tijd, dat is eigenlijk alles wat je nodig hebt. Geef jezelf tijd om te leren en ruimte om fouten te maken. Lukt iets niet? Haal adem, kijk ernaar, leer ervan, leef verder. Move on. Want geloof me, ik doe zoveel dingen fout, echt. Ik zou een boek kunnen schrijven over wat ik allemaal vind dat ik niet goed doe. Zoveel dingen gaan ook mis. Maar waarom zou ik mezelf op mijn kop geven? Tijd en ruimte, tijd en ruimte. En ik durf te wedden dat jouw leven ook niet zo perfect is als het lijkt. Wedden dat jij ook gewoon soms in de stront staat? Ja en so what. Gefeliciteerd je leeft.