Misbruikt door mijn therapeut en een wijze les

Misbruikt door mijn therapeut en een wijze les

 

Ik wil jullie graag een groot geheim van mij vertellen en ik wil jullie wat moed inspreken. Dus dat ga ik proberen. Ik begin met mijn “geheim” en daarna komt de les die ik mee wil geven. Ik wil iets vertellen over mijn ervaring met hulpverleners. En zoals je in de titel al kunt lezen, is mijn ervaring niet altijd goed geweest. Toen ik anorexia had, ben ik als laatste redmiddel opgenomen in de kliniek van de heer B.* Niets anders hielp. De heer B. was een therapeut.

 

Even leek het een droom: de grote heer B. ging mijn leven redden. Het ging in het begin goed. Ik werd snel beter, begon met eten en stopte met zelfbeschadiging. Alles kwam goed want ik was bij de heer B. en het ging de goede kant op. So far so good maar daarna kwam de realiteit. De klap. De nachtmerrie. Op een gegeven moment lekte het uit dat hij de meiden ook seksueel misbruikte. Heel veel meiden, mijn vriendinnen van toen, zijn door hem misbruikt. Ik was ook een van zijn slachtoffers, ik was 15 jaar.

 

De kliniek ging per direct failliet en de heer B. ging voor heel eventjes de gevangenis in. Ik vertel bijna nooit aan iemand dat de heer B. één van mijn daders is. En het voelt eigenlijk alsof ik dat moet verzwijgen. Maar sinds vandaag (dinsdag 20 maart 2018) heb ik zwaar de behoefte om het wel te delen. Om mijn bek open te trekken. Het voelt voor mij alsof ik opkom voor mijzelf en mijn eigen ruimte inneem door dit te vertellen. Want ik zwijg niet meer.

 

Ik was altijd bang om de heer B. in een negatief daglicht te zetten. Ik had tenslotte beloofd dat ik het aan niemand zou vertellen. En ik had mijn belofte verbroken, ik had aangifte gedaan. Wat telt zo’n belofte nou als je erachter komt dat hij veel meiden heeft  misbruikt, denk je misschien. Ik zal je vertellen waarom die belofte voor mij belangrijk was. In de tijd dat de heer B. mij behandelde ben ik compleet gehersenspoeld. Ik was heel lang door hem gemanipuleerd, bespeeld en gebruikt. Alle dingen die ik dacht kwamen voort uit wat hij dag in dag uit tegen me gezegd heeft. Ik dacht dat ik slecht was, alle slechte dingen verdiend had en dat ik pijn verdiende. Ik geloofde alles wat hij zei dus ik was het probleem.

 

Deze hersenspoeling duurt al jaren maar er begint langzaam verandering in te komen. Ik kom er steeds meer achter dat wat hij zei niet klopt. Ik kom erachter dat wat hij deed niet mag. Ik kom erachter dat ik wél waardevol ben, dat ik liefde verdien, dat ik iets waard ben. Misschien ook een beetje vandaar deze blog. Ik wil niet meer dat kleine bange meisje zijn. Ik ben Kenza en ik ben 23 jaar oud. Ik ben sterk, mooi, waardevol en krachtig. En ik hoef niet te zwijgen als ik dat niet wil. Ik mag delen, ik mag praten. Ik sta daarom ook 100% achter deze blog.

 

Ik wil met deze blog dit geheim delen. Maar in de tweede plaats wil ik jullie moed inspreken. Want denk je dat ik nog ooit iemand vertrouwde na alles wat de heer B. had gedaan en gezegd? Ik was het vertrouwen totaal kwijt. En misschien lees je dit terwijl je zelf eigenlijk ook ooit hebt meegemaakt dat je vertrouwen beschaamd werd. Dan wil ik tegen je zeggen: ik weet hoe je je voelt, ik ben er voor je, het komt goed. Dat ten eerste. Ik heb lang gedacht dat er bijna alleen maar slechte mensen bestaan. Maar weet je, de wereld is niet alleen maar slecht. Ja er lopen parasieten op, en ja er is veel shit en ik dacht nooit meer iemand te kunnen vertrouwen. En kijk me nu eens. Ik heb geweldige mensen om mij heen. Mensen die ik wel kan vertrouwen. Mensen die goed voor me zijn. Mensen die mij helpen, mij steunen en er voor me zijn. Mensen waar ik heel dankbaar voor ben.

 

Ook heb ik het weer aangedurfd om in therapie te gaan een paar jaar geleden. Het was de beste keus die ik kon maken want ik heb nu behandeling van een hele fijne psychiater die ik vertrouw. Ik heb super goede therapie nu en ik merk echt dat ik vooruit kom. De trauma’s hebben hun sporen achtergelaten maar ik voel me sterk genoeg om ook daar mee om te gaan. Wat ik eigenlijk wil zeggen is, blijf zoeken naar mensen die goed voor je zijn en die te vertrouwen zijn. Geef de hoop niet op. Ze bestaan, echt! Misschien heb je de juiste nog niet gevonden maar echt ze zijn er echt. Ook voor jou.

 

Het voelt raar om deze blog te schrijven. Heel eng en spannend en moeilijk maar ook heel helpend. Tijdens het schrijven van de blog luister ik een nummer op repeat en dat nummer is Breaking Free van Skillet en Lacey sturm. Terwijl ik dit allemaal schrijf zing ik in mijn hoofd stilletjes mee met de lyrics:

 

“You make me weak but I have changed

No way, I am stonger than before

I will break

Breaking free

Don’t hold me, I’m not your slave

No way, I’m stronger than before

No fear can hold me down

This is freedom”

 

Ik denk dat ik er klaar voor ben om deze blog te delen. Ik wil graag uit die greep komen. Ik wil niet meer het gevoel hebben dat de heer B. nog macht over mij heeft. Ik ben sterker geworden en ben nu klaar om voor mezelf op te komen en schijt te hebben aan de belofte die ik met de heer B. heb gemaakt. Jullie mogen het weten, ik was een van zijn slachtoffers. Maar ik ben dat niet meer. Ik ben ouder en sterker en ik doe wat ik wil en niet wat een ander zegt. *Ik heb op basis van juridische overwegingen de naam even veranderd in de heer B.