Q&A Kenza

Dag allemaal! Als je me alles zou mogen vragen, wat zou je dan willen weten? Deze vraag stelde ik op Instagram en jullie vragen stroomden binnen. Wat tof dat jullie zo nieuwsgierig zijn. Mega leuk! Ik heb 15 vragen uitgekozen om te beantwoorden. Let’s get started!

 

 1. Wat is er precies gebeurd in jouw leven?

Grote vraag, klein antwoord. Mijn hele verhaal kan je in mijn #openup vlog horen. Daar vertel ik uitgebreid over mijn struggles. Om het even samen te vatten: ik heb geen geluk gehad in mijn jeugd. Ik ben seksueel misbruikt en daardoor heb ik psychische dingetjes ontwikkeld. Maar ik ben kei en keihard aan het vechten om dit alles te verslaan.

 1. Wat is je lievelingsliedje en waarom?

Sowieso het liedje ‘Now’ van Paramore. Paramore heeft me door mijn moeilijke eetstoornis-herstel-proces geholpen, maar is ook na deze periode mijn favoriet gebleven. Ik ben een grote fan. Mijn lievelingszin is “Lost the battle, win the war.” Meer hoef ik niet te zeggen denk ik hè.

 1. Hoe blijf je zo sterk?

Awh jongens wat tof dat jullie mij als een sterk persoon zien. Doet me goed! Ik hou het vechten vol omdat ik mijn doel steeds voor ogen houd. Ik wil gelukkig worden en ik ga er alles aan doen om dat te bereiken. En als dat betekent dat ik er elke dag voor moet vechten, dan doe ik dat.

 1. Hoe kan je zo perfect zijn?

Euhm. Ik ben niet perfect en dat is oké. Leuk dat sommigen mij als perfect zien maar geloof me: dat ben ik niet. Besef dat alles wat je van mij op social media ziet, nooit de hele waarheid kan zijn. De dingen die je op social media ziet, zijn maar flarden van het echte leven. En hoezeer ik ook mijn best doe om een eerlijk beeld te scheppen, het lukt nooit voor 100%.

 1. Wat doe je om echt even afgeleid te zijn?

Verschillende dingen. Het ligt eraan hoe ik me voel. Ben ik moe en heb ik afleiding nodig, ga ik meestal even slapen. Door de medicijnen die ik slik ben ik heel vaak heel erg moe en daardoor kan ik eigenlijk op elk moment wel slapen. Heb ik wel een beetje energie en heb ik afleiding nodig, dan ga ik vaak een stuk wandelen met mijn hond. Heb ik veel energie en heb ik afleiding nodig, dan ga ik trainen. Ik doe kickboksen en trainen kan echt een GEWELDIGE afleiding/uitlaatklep zijn.

 1. Hoe ga je om met schoolstress?

Niet goed. Ik raad je aan om geen voorbeeld aan mij te nemen als het gaat om schoolstress. Ik ben een echte stresskip. Maar door goede planningen te maken, maak ik het mezelf wel vaak wat makkelijker.

 1. Waarom heb je dit instagramaccount gemaakt?

Het begon ermee dat ik mijn fitjourney wilde vastleggen. Al snel kwam ik erachter dat het niets voor mij is om me beter voor te doen op internet. Op een gegeven moment had ik besloten om helemaal eerlijk tegen mijn volgers te zijn. Dus ook over mijn problemen. Dit voelde zo goed dat ik ermee doorgegaan ben. Nu hoop ik op de een of andere manier anderen te inspireren om nooit op te geven.

 1. Waar zie jij jezelf over tien jaar?

Ik heb geen idee waar ik dan ben maar het is sowieso ergens waar ook geiten zijn. Geiten zijn geweldig.

 1. Hoe ga je ermee om als omstanders iets over je littekens zeggen?

Ik ga ervan uit dat niemand mij vragen stelt om mij te beledigen of om mij naar beneden te halen. Ik schrik meestal wel een beetje van de vraag maar probeer zo normaal en eerlijk mogelijk te antwoorden. Als ik er normaal mee omga dan zullen anderen dat vast ook doen. Ik word bijna nooit boos tenzij iemand echt een héle ongemakkelijke situatie creëert. Daar hou ik niet zo van.

 1. Hoe hebben jouw ouders gereageerd op jouw trauma’s en zelfbeschadiging?

Mijn ouders zijn daar geloof ik via via achter gekomen. Mijn ouders schrokken zich dood (logisch) en werden wel een beetje boos. Het komt heel vaak voor dat mensen machteloosheid uiten door boos te worden. Let op, dit betekent niet dat je ouders echt boos op je zijn. Waarschijnlijk zijn ze zich rot geschrokken en voelen ze zich onwijs machteloos. Probeer er altijd rustig over te praten, vaak helpt dat.

 1. Ben je nu echt gelukkig of struggle je nog met je verleden?

Ik struggle nog heel erg met mijn verleden. Ik ben bezig met traumatherapie om het allemaal een plekje te kunnen geven. Het is moeilijk, het is ontiegelijk zwaar maar er zit niks anders op. Volhouden, verdragen en niet opgeven.

 1. Hoe ben je gestopt met snijden?

Afleiding. Heel veel afleiding. Stoppen met snijden is mij gelukt door het gedrag steeds een beetje uit te stellen. In het begin kan je het waarschijnlijk maar heel kort uitstellen maar als je hiermee aan de slag gaat, zal je zien dat het je steeds iets beter lukt. Misschien stel je het in het begin maar een half uur uit. En wie weet kan je het later wel een week of een maand of een jaar uitstellen. Blijven oefenen.

 1. Hoelang ben je nu zelfbeschadiging vrij?

Deze vraag is me meerdere keren gesteld. Ik heb ervoor gekozen om geen antwoord op deze vraag te geven. Dit heb ik zo besloten omdat ik niet wil dat anderen zich met mij gaan vergelijken. Iedereen heeft zijn eigen proces en het is absoluut geen wedstrijd! Focus op je eigen herstel en vergelijk jezelf niet met anderen. Ik heb iets tegen het noemen van getallen. Mij zal je nooit horen zeggen hoeveel littekens ik heb, hoeveel hechtingen ik had, hoeveel ik gewogen heb et cetera, et cetera. Ik houd daar gewoon niet van.

 1. Welke instagrammer is jouw voorbeeld en waarom?

Ik ben onwijs fan van @fitroosje, deze topper is een groot voorbeeld voor mij als het gaat om zelfliefde en je eigen lichaam accepteren. Ik kan nog heel veel van haar leren!

 1. Als je iets mocht vertellen aan mensen die zichzelf beschadigen, wat zou dat dan zijn?

Ik zou willen zeggen: loop er niet alleen mee rond. Zoek (professionele) hulp. Zelfbeschadiging is te zwaar om in je eentje te dragen. Het is een groot probleem (ook al denk jij ja valt wel mee) dat je niet alleen kan oplossen. Wees eerlijk en open, dat zal je uiteindelijk het meest helpen.

 

Dit waren mijn 15 vragen. Ik hoop dat jullie het leuk/waardevol vonden om het te lezen. Nu ken je mij iets beter. Vergeet niet dat dit mijn antwoorden zijn en dat ik niet alle waarheid in pacht heb. Ik ben ook maar gewoon een meisje dat met het leven probeert om te gaan. Bedankt voor jullie vragen!