Seksueel misbruik

 

Weet je wat het is met trauma? De wereld gaat verder maar jij staat stil.

Ik heb jaren seksueel misbruik overleefd en ik wil me met mijn hele hart inzetten om voor andere slachtoffers iets te kunnen betekenen. Helpen, steunen, inspireren, kracht geven. Ik wil luisteren en praten, want ik weet dat het te zwaar is om in je eentje te dragen.

 

 

 

Ben jij slachtoffer van seksueel geweld?

Dan zijn dit mijn tips voor jou:

 

– Blijf niet zwijgend rondlopen maar deel juist wat je hebt meegemaakt, wat je voelt, wat je denkt, waar je doorheen gaat. Geloof mij, dit helpt je bij het verwerken en het helen. Je hebt het recht om te praten, je hebt het recht om te delen.

 

– Geef aan wat jij denkt nodig te hebben. Vraag hulp, zoek steun! Wees niet bang dat je te veel vraagt. Je bent niet te moeilijk, te veel of overdreven. Het is heel belangrijk dat je jezelf serieus neemt.

 

– Blijf geloven in je eigen kracht. Dat jou iets is aangedaan betekent niet dat je niet sterk bent, absoluut niet, nooit! Zoek dat vuurtje in jou dat blijft branden, voed het met liefde en aandacht. Maak er een laaiend vuur van, zo groot als de zon, zo oneindig als de tijd. Ook als je pijn voelt, is jouw kracht niet kwijt.

 

– Geef jezelf tijd en ruimte om dit te verwerken. Het is logisch als je er een flinke klap van hebt gekregen. Je hoeft je niet groter voor te doen. Je hoeft niets te bagatelliseren, te verbloemen of te verzwijgen.

 

– En onthoud: Jij bent groter dan wat je hebt meegemaakt. Jij bent krachtiger dan je nachtmerries. Jij bent meer dan je pijn. Jij bent sterker dan je denkt.

 

 

Ben je opzoek naar professionele hulp?

Kijk dan op Slachtofferwijzer.nl⁣

 

 

 

Word wakker wereld

En dan nu reacties op seksueel misbruik, laten we het daar eens over hebben. De reacties die ik kreeg brachten bij mij veel schade aan. Zoveel schade dat ik jaren later nog steeds de zinnen in mijn hoofd hoor. En ik kan je vertellen, het doet pijn.Hier volgen een paar reacties die ik bedoel:

‘Dit soort dingen mag je niet verzinnen en al helemaal niet rondvertellen!’ – Ik was aangerand. Toen ik het uitsprak werden mensen woedend op me. Ik was dertien jaar oud.

‘Het valt wel mee, je hebt dit geschreven toen je boos was.’ – Degene die dit zei had in mijn dagboek gelezen wat er gebeurd was. Ik was veertien jaar oud en een jaar seksueel misbruikt.

‘Of hij nou negen of tien meisjes heeft verkracht, dat maakt voor ons niet uit.’ – Dit zei de officier van justitie toen ik aangifte had gedaan van seksueel misbruik. Ik was het tiende slachtoffer en dus maakte mijn verhaal niet uit, zei ze. Ten tijde van het misbruik was ik vijftien jaar oud.

‘Geef maar toe, je vond het leuk en spannend en je vroeg er zelf om.’ – Ik was vijftien jaar oud.

‘Ik kom er na mijn vakantie op terug.’ – Mijn psycholoog zei dit toen ik vertelde dat ik een paar dagen geleden was verkracht. Ze is er nooit meer op terug gekomen. Ik was zeventien jaar oud.

‘Ja dat je als kind misbruikt bent dat kan ik begrijpen maar na je zestiende misbruikt worden? Je bent dan wel oud genoeg om het tegen te houden.’ – Dit zei de bedrijfsarts toen ik moest vertellen waarom ik ziek ben en niet kan werken. Ik was negentien jaar oud.

‘We gaan hier nu niet over praten.’ – Toen ik voor de eerste keer aan een therapeut op de dagbehandeling vertelde dat ik jaren misbruikt was. Ik was twintig jaar oud.

Word wakker wereld! Met dit soort reacties breek je een slachtoffer nog veel meer. Denk na over wat je zegt als iemand jou in vertrouwen neemt. Besef dat o.a. jij ervoor kan zorgen dat een slachtoffer zich gezien en gehoord voelt. Ik heb dat gemist en het brak me.